Calvin Ayres – den eksentriske mangemilliardæren fra Canada som i 1992 grunnla spillseskapet Bodog som var ett av de aller første nettbaserte spillseskapet, er i amerikanske myndigheters søkelys. Ayre er nemlig på rømmen fra skattemyndighetene i USA etter at de såkalte Panama Papers for ikke langt tilbake kunne avdekke flere ulovlige virksomheter som har skjult store formuer i en rekke skatteparadiser rundt om i verden
. Panama Papers-dokumentene ble lekket til en tysk avis av en varsler, og dermed var hele spetakkelet i gang. Skattemyndighetene trappet opp jakten på de skjulte milliardformuene, som er plassert i skatteparadiser rundt om i verden og Panama Papers-dokumentene avdekker en rekke ulovlige virksomheter som har gjort seg skyldig i brudd på skatteloven i USA.
Noen fragmenter av disse dokumentene ble nylig offentliggjort og disse inneholder dokumentasjon som avslører hvordan både bedrifter og privatpersoner i flere år har stukket unna flere milliarder i en rekke skatteparadiser rundt om i verden.
Det er totalt utrolige 11,5 millioner dokumenter vi her snakker om som detaljert beskriver kundeforhold hos et Panamastyrt advokatselskap ved navn Mossack Fonseca. Vi snakker her om et tvilsomt advokatfirma som har tjent seg rike på å opprette selskaper i en rekke skatteparadiser og dermed har kunnet skjule alle opplysninger for myndighetene. På kundelisten finnes det også over 200 nordmenn i tillegg til to store norske banker.
Spillselskapet Bodog blir lansert
Da Det internasjonale konsortiet av undersøkende journalister (ICIJ offentliggjorde en massiv mengde søkbar informasjon som omfatter mer enn 200000 selskaper som har blitt avdekket i Panama Papers-lekkasjen, var sirkuset i gang.
Ett av navnene som dukker opp helt øverst på listen er den eksentriske mangemilliardæren Calvin Ayre (54). Han var grunnleggeren av det nettbaserte spillselskapet Bodog i 1992 som er ett av de aller første i sitt slag.
Nettsiden til Bodog ble lansert i 2000, og denne fikk det hele til å ta helt av, noe som gjorde at omsetningen til Bodog passerte utrolige 60 milliarder norske kroner bare i løpet av samme år.
Populariteten for nettspill opplevde sin boom i begynnelsen av 2007 i USA. Da uttalte Ayre at selskapet hans hadde egenhendig omsatt for rundt 205 milliarder kroner i nettspill og at han selv satt igjen med en inntekt på rundt fem milliarder kroner – kun for dette året.
Klappjakt på Ayre
Ayre ble deretter siktet for pengehvitvasking tilbake i 2002 med opprinnelse fra ulovlig spillvirksomhet av myndighetene. De fleste former for nettspill er nemlig ulovlig i USA, og flesteparten av kundene til Bodogs var amerikanske statsborgere. Myndighetene stengte deretter ned spillselskapets nettside umiddelbart.
Siden dette har Ayre vært på rømmen fra de amerikanske myndigheter som driver klappjakt på han og hans likemenn, mver eneste gang de har vært i nærheten av å få fatt i milliardformuen eller Ayre selv, har imidlertidig alle pengene blitt overført til et eller annet nytt skatteparadis, og vips, var de vekk – igjen.
Blant disse sensitive dokumentene foreligger det også angivelig sterke bevis på en rekke av de hemmelige disposisjonene som Calvin og Bodog har foretatt seg gjennom årene. Men Ayre har alltid ligget et hestehode foran myndighetene og har på den måten kunnet skjule milliardformuen sin – så langt, melder NBC News.
Eksentrisk, rik playboy
Men Calvin lar seg ikke vippe av pinnen for dette. Nei, tvert imot, på Facebook-siden hans legger han fortløpende ut bilder og informasjon om hvor han er og hva han foretar seg i hverdagen sin.
På sin Facebook-side postet han for kort tid siden: «Langhelg, Antigua-stil», med bildet en glad Ayre henslengt på en strandbar i godt selskap med lettkledde og vakre kvinner.
«Jeg valgte litt ekstra benplass på flyet hjem», postet han i forrige måned, med et bilde av seg selv ombord i privatflyet sitt, også her omgitt av vakre kvinner. Ayre ligger nok lett henslengt på en strandbar et eller annet sted i Karibien når han ikke er ute og flyr med privatflyet sitt mellom noen de mange eiendommene han har både i Canada, Costa Rica og i Karibien.
Problemet til myndighetene i jakten på Ayres formue, er at Ayre er canadisk statsborger. Canada har på sin side gjort det helt klart at de ikke kommer til å utlevere ham til Amerika.
Flytter milliardformuen fra land til land
Opp til nå, har skattemyndighetene i USA klart å beslaglegge rundt en halv milliard kroner av Ayres formue, noe som angivelig bare er toppen av isfjellet av det som myndighetene mener er ulovlige inntekter som kommer fra den tidligere spillemogulen som skal kartlegges og som må beslaglegges.
Formuen til Ayre er blitt flyttet mellom bankkontoer i en rekke land, alt fra Sveits til Panama og Cayman Island. Panama Papers-dokumentene har nå vist at Ayre også har benyttet seg av kontoer på De britiske jomfruøyene.
– Vi er veldig ivrige på å se hva disse dokumentene inneholder. All informasjon som kan hjelpe oss med å avdekke bankkontoer eller fond og investeringer av noe slag er interessante, uttalte en talsmann for de amerikanske myndigheter til NBC.
Søkelys på skatteparadisene
Flere hundre andre økonomiske rømlinger som de amerikanske myndighetene jakter på i dag skal også sitte på store formuer som kommer fra ulovlig nettspill i innenfor USA, så Ayre er ikke på noen måte alene om dette.
Imformanten som har lekket ut Panama Papers-dokumentene til den tidligere nevnte tyske avisen, har uttalt at motivet med dette er å sette søkelys på hvor utbredt denne typen skattesvindel faktisk er, og at det utrolig nok ikke er ulovlig, og har i sitt selvskrevne manifest bemerket at vedkommende kan være villig til å samarbeide med politiet, og at tusenvis kan rettforfølges på grunnlag av Panama Papers-dokumentene, kan nyhetskanalen NBC melde.
Calvin Ayre lar seg ikke rokke
Det er altså en svikt i det amerikanske skattelovverket som lar Calvin Ayre fremdeles kunne fly tilsynelatende fritt rundt i privatflyet sitt mellom sine eiendommer i Canada, Costa Rica og Karibien. I mellomtiden oppdaterer han nettsiden sin og poster gladelig om sine hverdagslige gjøremål på Twitter og Facebook-siden hans, og det ser ikke ut til at noe kan ta fra denne eksentriske milliardæren nattesøvnen hans – verken en knusende artikkelen fra NBC sist mandag, de omstridte Panama Papers-dokumentene eller at mannen faktisk er en av de mest etterlyste personene verden over.
«Mesteparten av dette er rett og slett bare fiksjon som har sitt opphav fra ett spesielt selskap som min søster registrerte på meg for å skaffe seg et hus i Thailand», postet Ayre på Facebook i forrige uke.